Žitné halušky se zelím a falešným „špekem“
O víkendu jsem zvala na oběd kamaráda – měl svátek, tak jsem si říkala, že by to chtělo něco speciálního. A našla jsem alternativu ke klasickým haluškám se spoustou tuku a slaniny. Tentokrát tedy vegetariánsky – Žitné halušky se zelím a falešným „špekem“.
Recept je z Biokuchařky Hanky Zemanové. Polévka byla lehká kedlubnová – z autorčiny Biokuchařky a jako dezert ke kávě jsem napekla další várku citronových a kokosových sušenek.
Ingredience:
„Špek“
1 větší kořenový celer
1 balíček uzeného tempehu
sezamový olej
Halušky
¾ kg celozrnné žitné mouky v biokvalitě
1 vejce, nejlépe bio nebo z domácího chovu
70 g hrašky jemné (nebo přidejte 1 vejce navíc)
mořská sůl
voda dle potřeby
tradiční dušené zelí, jaké vaříte k vepřu-knedlu-zelu
Postup:
1. Nejdříve si připravte „špek“. Větší celer a balíček tempehu nakrájejte na malé kostičky a na sezamovém oleji vypečte dozlatova. Garantuji vám, že vypečený celer nerozeznáte od opravdického špeku. „Špek“ vám vydrží i pár dní v ledničce, takže ho můžete kdykoli ohřát.
2. Na řadu přichází příprava samotných halušek. Napřed si dejte vařit do velkého hrnce vodu. Následně si připravte těsto. Jednoduše smíchejte veškeré ingredience – doporučuji vodu přilévat postupně, tak abyste měli ve výsledku hutné těsto.
3. Kdo máte doma haluškovač – protlačte těsto jím. Já jsem dělala hady a ty krájela do vroucí osolené vody. Až halušky vyplavou na povrch, jsou hotové. Vylovte je z vody.
4. Před servírováním můžete halušky ještě orestovat na přepuštěném másle, já jsem však tento krok vynechala. Praktikovala jsem jej až druhý den na zbytek halušek vytažených z lednice.
5. Na orestované halušky dejte tradičně připravené kysané zelí a horký „špek“.
Chutnalo nám všem včetně nejmenšího strávníka, který ujídal zelí celé odpoledne. Druhý den mi halušky však z lednice přišly oschlé a ani opražené na pánvi mi už tolik nechutnaly – příště raději udělám čerstvou várku. „Špek“ z lednice, který jsem na pánvi ohřála však měl stále stejnou a lahodnou chuť.