Zapečené orzo na řecký způsob

Zapečené orzo na řecký způsob

Na zahradě se krčila poslední kadeřavá kapusta. Dívala se na mě unaveně, jako by říkala: "Použij mě, prosím." V lednici jsem objevila červenou papriku, která už měla své nejlepší dny za sebou, a kousek fety, který netrpělivě čekal na svůj čas, než se jeho trvanlivost nadobro naplní. V mrazáku měla své místo sklenice voňavého vývaru a zásobní sklenice vařené cizrny.

Bylo jasné, že tyto ingredience si říkaly o své propojení. Tak vznikl tento recept na zapečené orzo s vůní Řecka – jednoduchý, rychlý a plný chuti.

💡
Věděli jste? Že kapusta je jednou z mála zelenin, která zvládne i mrazivé teploty. Dokonce mráz její chuť zjemňuje a dělá ji sladší.

Ingredience na 4 porce:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 2 šálky nasekané kapusty
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek syrového orza
  • 1 plechovka krájených rajčat z plechovky
  • 2 šálky vařené cizrny
  • 0,7l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • feta sýr na posypání
  • citronová šťáva k podávání

Vegetariánská jídla jako toto dokazují, že maso není nutnou součástí plnohodnotného pokrmu. Cizrna je bohatý zdroj rostlinných bílkovin a v kombinaci s kapustou, orzem a aromatickým kořením vznikne chutné jídlo, které zasytí a zahřeje.

💡
Citronová šťáva jako tajná ingredience: čerstvá citronová šťáva, která se přidává na závěr, zde není jen tak. Dokáže totiž „probudit“ všechny chutě, dodat pokrmu svěžest a vyvážit těžší ingredience, jako je feta nebo protlak.

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Na velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli, česnek a červenou papriku. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.

Přidejte kapustu, oregano a sůl. Restujte další 3–5 minut, dokud kapusta nezvadne.

Vmíchejte rajčatový protlak a orzo. Přidejte krájená rajčata z plechovky, vařenou cizrnu a vývar. Přiveďte k varu a následně stáhněte s plotýnky. Zbytek již zajistí trouba.

Přikryjte pánev poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 10–15 minut, dokud orzo není měkké a tekutina se nevstřebá.

Vyjměte z trouby a posypte fetou a pokapejte citronovou šťávou podle chuti. Já doporučuji s citróne nešetřit.

Jídlo je skvělé nejen pro vegetariány, ale i pro každého, kdo hledá zdravější a udržitelnější variantu oběda nebo večeře.

Na tomto jídle je krásné vidět, že i jídlo bez masa může být plnohodnotné, výživné a neuvěřitelně chutné.

Dejte šanci rostlinným ingrediencím a nechte se překvapit, co všechno dokážou!

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!