Voňavý broskvový koláč
Nejlepší jsou koláče a buchty ze zbytků. V pátek snídáme vždy něco „extra“. Normálně jsou to obilné kaše nebo smoothies, ale pátky patří vždy nějaké dobrotě. Jednou je to chia pudink s ovocem jindy zase nějaký salát s domácím chlebem a občas jsou to koláče či buchty.
Zítra bude koláč s broskvemi. Nějaké mi v mrazáku ještě zůstaly, tak bylo třeba je zpracovat. Nechtělo se mi chodit do obchodu pro žádné suroviny, tak jsem smíchala to, co zrovna bylo doma a výsledek je nejen voňavý, ale také velmi chutný.
Nutno dodat, že celý koláč je veganský a bez bílého rafinovaného cukru. A co více? Všechno naházíte do jedné mísy, zamícháte a pečete.
Ingredience:
230 gramů celozrnné špaldové mouky
300 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové nepřecezené)
70 ml kokosového oleje
3 lžíce sypkého sladovitu
1 balíček kypřícího prášku bez fosfátů
5 broskví
Postup:
Všechny ingredience řádně promíchejte a nalijte na plech s vyšším okrajem, který jste předem vystlali pečicím papírem.
Do těsta vtlačte na kousky nakrájené broskve. Odhadem jsem jich použila asi 5, opravdu s nimi nemusíte šetřit. Zkrátka, ať s každým kousnutím narazíte na broskev.
Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Před koncem pečení jsem koláč posypala ještě strouhaným kokosem a nechala pod grilem zezlátnout.
Koláč je vláčný, rychle hotový a moc dobrý.