Veganská třešňová bublanina
Dostala jsem chuť na bublaninu. Třešňovou. A tak jsem koumala, hledala a experimentovala. A myslím si, že výsledek je moc dobrý. Teda, pokud čekáte nadýchanou klasickou bublaninu, asi budete trošku zklamaní, ale za to v této verzi není použita bílá pšeničná mouka, cukr ani vejce.
Vůbec se nebojte toho, že v celém receptu není cukr. Zralé banány těsto velmi příjemně osladily. Pokud navíc máte ještě sladké třešně, buchta bude sladká až až.
V receptu jsem část špaldové mouky nahradila pohankovou – asi proto je těsto tužší a hutnější. Příště zkusím mouku rýžovou a snad bude bublanina více bublaninovitá. 🙂
Uvedené ingredience jsou akorát do formy o velikosti 24 cm.
Ingredience:
2 kusy banánu
200 gramů hrubá špaldová mouka
100 gramů pohanková mouka
1 balíček prášek do pečiva (bezfosfátový)
1 lžíce kokosového oleje
2,5 deci rostlinného mléka (použila jsem ovesné)
1 miska vypeckovaných třešní – ale nebála bych se ani rybízu nebo jahod
Postup:
Do mísy nasypeme obě mouky a smícháme společně s kypřícím práškem. Následně přidáme tekuté suroviny – lžíci oleje a rostlinné mléko. V mixéru rozmixujeme 2 banány, které přidáme k již vytvořené směsi. Všechny ingredience řádně promícháme a nakonec vsypeme misku umytých a vypeckovaných třešní.
Hotové těsto vlijeme do předem vymazané a strouhaným kokosem vysypané dortové formy. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut.