Veganská maková bábovka
Vápník. Základní stavební kámen zdravých zubů a kostí. Často se rodiče obávají, aby měli děti vápníků dostatek. Skvělým zdrojem je mák. A proto jsem se dnes vrhla na makovou bábovku. Sice trošku popraskala, ale je skvělá a není v ní ani deko cukru, takže vhodná také pro děti.
V přehledné tabulce naleznete obsah vápníku v běžně dostupných potravinách. Abych nezapomněla vápník je v těle důležitý také ke správnému vstřebávání železa a příznivě ovlivňuje nervovou soustavu.
Teď se však již podíváme na samotný recept na super vláčnou makovou bábovku.
Ingredience:
2 hrnky jemně mleté špaldové mouky
1 hrnek celého máku
3 kávové lžičky vinného kamene
1 sáček vanilkového pudinku (Amylon)
600 ml vlažné vody
1 hrnek oleje (použila jsem slunečnicový)
2 lžíce raw kakaa
1 lžíce mleté skořice
1 lžíce čerstvě nastrouhané kúry z citrónu (bio)
1/2 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů
90 gramů spařených rozinek
Postup:
Nejprve si ve větší míse ušleháme vodu s olejem. Následně přidáme skořici, kakao a pomalu vmícháme špaldovou mouku smíchanou s vinným kamenem. Přisypeme také vanilkový pudink a mák.
Teď jsou na řadě rozinky, které jsme si předem namočili do vroucí vody. Vodu slijeme a ponorným mixérem rozmixujeme na kaši – tato směs nám bábovku příjemně a přírodně osladí.
Nakonec vsypeme nasekané vlašské ořechy a směs řádně promícháme. Směs vlijeme do olejem vymazané a vysypané bábovkové formy.
Bábovku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° asi 35 minut.