Vánoce: Švestkové koule
Rozhodla jsem se letos udělat takový mini seriál vánočního „pečení“. Záměrně mám pečení v uvozovkách, protože hned první recept je nepečený. Za to však velmi snadný, rychlý a v neposlední řadě také velmi chutný.
Nejrůznější raw koule a kuličky matláme s Neli již dlouho. Tyhle jsou jiné a moc dobré. O víkendu jsem recept otestovala na prarodičích a kamarádech. V pondělí jsem také vyzkoušela variantu pro děti a řidiče. Bez rumu s černým čajem.
Ingredience:
25 vypeckovaných sušených švestek
2,5 dl rumu (odhadem – zkrátka aby byly celé ponořené) / vychladlý černý čaj
85% čokoláda
25 spařených odšlupkovaných mandlí
směs rozemletých oříšků a semínek
strouhaný kokos
Foto:KakaováVafle
Postup:
Večer namočíme švestky do rumu. Necháme je máčet celou noc. Pokud se rozhodnete dělat variantu pro děti, uvařte si slabý černý čaj. Jakmile vychladne, namočte švestky do něj.
Druhý den slouží k samotnému matlání a ochutnávání. Do vnitřku každé měkké švestky vložíme jednu mandli. Takto naplněné švestky namáčíme do rozpuštěné čokolády a ihned obalujeme v oříškové směsi či strouhaném kokosu.
A máte hotovo! Skladujeme v lednici nebo v krabici na balkoně.