Tortilla chips - bez lepku, vegan, low carb
Nízko sacharidové tortilla chips (chcete-li krekry) jsou snadné na přípravu a rychle upečené. K přípravě vám postačí pouhých 5 ingrediencí. 100% bez lepku, paleo, vegan a skvělé například k pomazánkám a nebo jen tak večer k filmu.
- mandlová mouka (nebo jemně umleté mandle), je jedno co použijete. Pokud použijete neloupané mandle, bude se lišit trošku barva.
- chia semínka (šalvěj hispánská) názory na používání chia semínek se různí. Já je občas v kuchyni využívám. Použila jsem černá chia semínka v BIO kvalitě.
- koření dle vašich chutí použila jsem kvalitní mletou sladkou papriku, ale příště vyzkouším lahůdkové droždí – mohlo by chutnat mírně „sýrově“). Skvěle chutnat může také mletý česnek nebo třeba kmín. Experimentujte!
- olivový olej myslím si, že by zde nevadilo olivový olej nahradit jiným zdravým olejem. Avokádovým, mandlový, lískový. Podle chuti a toho, co máte zrovna doma.
Ingredience:
1 lžíce chia semínek
1/4 hrnku vody
1 hrnek mandlové mouky (mletých mandlí)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička koření dle chuti
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C. Lžíci chia semínek namočte do 1/4 hrnku vody a nechejte 10 minut odstát. Do mísy si nasypejte hrnek mandlové mouky. Tu řádně promíchejte se zvoleným kořením. Přidejte lžíci oleje a nabobtnalá chia semínka.
Míchejte tak dlouho, až ze surovin vznikne kompaktní nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě trochu mouky.
Těsto jsem rozvalovala přímo na plechu mezi pečícími papíry. Snažila jsem se udělat kruh. Nebyl úplně symetrický – samozřejmě můžete těsto rozválet, okrájet podle mísy, ale my si na tu estetičnost až tak nepotrpíme.
Krájela jsem rádýlkem na těsto. V předem vyhřáté troubě jsem pekla cca 8 minut.
Z této jedné dávky je plný menší talířek tortilla chipsů. Těsto jsem rozdělila na začátku na dvě koule a ty jsem rozválela. Doporučuji nedělat chipsy příliš tenké, špatně se s nimi potom nabírá pomazánka.
Chuťově jsou skvělé i jen tak.