Sušenky pro děti i dospělé
Kupované sušenky u nás doma nemají místo. Jsou plné cukru, kdejakých pofiderných tuků a často také umělých barviv, ztužovadel a kdo ví čeho ještě.
Proto, když máme chuť na sušenky, tak si upečeme domácí sušenky. Máme od kamarádky zapůjčená razidla od Tescomy, tak jsme je hned musely vyzkoušet. A myslím, že výsledek je super!
Ráda při vaření i pečení používám minimum surovin. V uvedených receptech můžete experimentovat s moukou, sladidly i dalšími přísadami. My jsme si dnes připravily dvě variace. Tmavé sušenky s vlašskými ořechy a datlovým sirupem a světlé sušenky s citronovou kúrou a citronovou šťávou.
Ingredience vlašskoořechové sušenky:
70 gramů jemně mleté špaldové mouky
30 gramů jemně mletých vlašských ořechů
50 gramů másla
2 lžíce datlového sirupu
Ingredience citronové sušenky:
100 gramů jemně mleté špaldové mouky
50 gramů másla
2 lžíce rýžového sirupu
1 bio citron – nastrouhat kúru a vymačkat šťávu z poloviny citronu
Postup:
Do misky si prosejeme špaldovou mouku, přidáme povolené, na kousky nakrájené máslo, sirup a další ingredience (dle zvolené varianty). Vše řádně rukama prohňácáme a vytvoříme vláčné těsto, které dáme na půl hodinky odpočinout do lednice.
Rozválíme na tenký plán a vykrajovátkem děláme své oblíbené tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.
Nebojte se experimentovat s dalšími příchutěmi
Výborně sušenky budou chutnat také s mletým kokosem, mandlemi či troškou vanilkové esence. Experimentovat můžete také s moukami. Z části špaldovou nahradit rýžovou, pohankovou nebo třeba žitnou.
Další recepty na dětské sušenky: Domácí jablečné sušenky. Za vyzkoušení stojí také slaná verze domácích sušenek a to sypaných sezamem.
Pečete také domácí sušenky pro své děti? Které jsou u vás nejoblíbenější?