Špaldové krekry sypané sezamem
Sladkých variací sušenek jsem doma již udělala opravdu hodně. Naposledy jsem tedy zkoušela zázvorové a ty se moc nepovedly. Alespoň už vím, čemu se budu při pečení vyhýbat.
Dnes jsem pátrala po slaném receptu. Občas máme s Honzou večer chuť mlsat a koukat v klidu na seriál. A tyto krekry sypané sezamem jsou vážně „žravé“. Inspiraci jsem našla v mé „Biobibli“ od Hanky Zemanové.
Ingredience:
250 gramů celozrnné špaldové mouky
100 gramů ghee (přepuštěné máslo, postačí vám i máslo klasické)
2 lžíce panenského olivového oleje
100 ml vlažné vody
1,5 lžičky mořské soli
hrst semínek (lněná, konopná, mák …)
Postup:
1. Semínka předem propláchněte a nechejte okapat na cedníku. Ze všech výše uvedených surovin vytvořte vláčné těsto.
2. Z těsta vyválejte tenký plát asi 4 mm a hojně posypejte sezamem. Použila jsem bílý a černý. Válečkem sezam zatlačte do těsta. A teď je jen na vás zda si rádýlkem nakrájíte sušenky nebo se dáte na vykrajování. My jsme s Neli tvořily kolečka.
3. Pečte při 160°C cca 20 minut. Samozřejmě každá trouba peče jinak. Po upečení jsou sušenky velmi křehké – manipulujte s nimi opatrně.
Pokud máte doma nějaký super tip na slané zobání, budu ráda za inspiraci!