Sladké bezlepkové vafle z batátů

Sladké bezlepkové vafle z batátů

Neděle u nás patří dlouhým snídaním, ideálně v pyžamu. Během týdne na takové rozmazlování není čas, zvlášť teď, když Nela dvakrát týdně vstává brzy ráno na plavání – jednou na 7:00 a ve středu dokonce na 6:30.

V září to ještě šlo, teploty byly příjemné a světlo jakž takž, ale teď už začíná přituhovat a světlo ubývá.

O to víc si potom užíváme naše nedělní snídaně. Ta poslední se obzvlášť povedla! Z unavené batáty vzniklo pyré a proměnilo se v lahodné vafle.

Děti si je přály na sladko – sladké snídaně u nich stále vedou nad těmi slanými. Ale musím říct, že tyhle vafle by byly skvělé i se smaženými vajíčky nebo s nějakou dobrou pomazánkou.

💡
Vafle jsou přirozeně sladké díky sladkým bramborám, ale můžete do nich přidat trochu javorového sirupu, abyste si je ještě více osladili.

Ingredience na batátové vafle:

  • 1 hrnek pyré ze sladkých brambor
  • 1/2 hrnku mléka (použila jsem ovesné)
  • 2 celá šťastná vejce
  • 1 hrnek ovesných vloček (použila jsem jemné)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
💡
batátové pyré: sladké brambory můžete připravit v troubě, hrnci nebo třeba v mikrovlnce. Vaření trvá chvilku. Rozmixujte tyčovým mixérem přímo v hrnci anebo vyšlehejte šlehacími metlami.

Postup:

Všechny ingredience smíchejte dohromady. Rozmixovala jsem pouze pyré, vločky jsem měla jemné, takže jsem jen zamíchala.

Pro jemnější texturu klidně z vloček umixujte mouku.

Vaflovač těstem nepřeplňujte. Vafle se během pečené mírně zvednou, a pokud je přeplníte, nemusí se správně propéct.

Po upečení jsou měkké a měkké zůstanou i po několika hodinách.

💡
Vafle jsou z pár základních surovin, bez přidaného cukru a přitom sladké. Vhodné také pro batolata jako jídlo do ruky.

Čím vafle ozdobit?

Kromě ovoce, které děti miluji (tentokrát to vyhrála broskev a hroznové víno) jsme části vaflí natřeli oříškovým máslem - pekanové s mákem a část tahini s medem.

Snažím se ke snídani dodat také zdravé tuky, kvalitní sacharidy a protein byl zde dodán bílým kefírem pro Huga a veganským pro Nelču.

Tip na závěr:

Udělala jsem dvojité množství těsta a hotové vafle po vychladnutí mrazím v zip sáčcích pro dny, kdy nestíháme, vrátíme se z prodlouženého víkendu, apod.

Rovnou z mrazáku je na chvilku strčím do topinkovače, kde se krásně prohřejí a můžu servírovat.

Děláte doma vafle? Jaké máte nejraději? A vždy jen sladké nebo raději slané variace?

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!