Sladké bezlepkové vafle z batátů
Neděle u nás patří dlouhým snídaním, ideálně v pyžamu. Během týdne na takové rozmazlování není čas, zvlášť teď, když Nela dvakrát týdně vstává brzy ráno na plavání – jednou na 7:00 a ve středu dokonce na 6:30.
V září to ještě šlo, teploty byly příjemné a světlo jakž takž, ale teď už začíná přituhovat a světlo ubývá.
O to víc si potom užíváme naše nedělní snídaně. Ta poslední se obzvlášť povedla! Z unavené batáty vzniklo pyré a proměnilo se v lahodné vafle.
Děti si je přály na sladko – sladké snídaně u nich stále vedou nad těmi slanými. Ale musím říct, že tyhle vafle by byly skvělé i se smaženými vajíčky nebo s nějakou dobrou pomazánkou.
Ingredience na batátové vafle:
- 1 hrnek pyré ze sladkých brambor
- 1/2 hrnku mléka (použila jsem ovesné)
- 2 celá šťastná vejce
- 1 hrnek ovesných vloček (použila jsem jemné)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Rozmixovala jsem pouze pyré, vločky jsem měla jemné, takže jsem jen zamíchala.
Pro jemnější texturu klidně z vloček umixujte mouku.
Vaflovač těstem nepřeplňujte. Vafle se během pečené mírně zvednou, a pokud je přeplníte, nemusí se správně propéct.
Po upečení jsou měkké a měkké zůstanou i po několika hodinách.
Čím vafle ozdobit?
Kromě ovoce, které děti miluji (tentokrát to vyhrála broskev a hroznové víno) jsme části vaflí natřeli oříškovým máslem - pekanové s mákem a část tahini s medem.
Snažím se ke snídani dodat také zdravé tuky, kvalitní sacharidy a protein byl zde dodán bílým kefírem pro Huga a veganským pro Nelču.
Tip na závěr:
Udělala jsem dvojité množství těsta a hotové vafle po vychladnutí mrazím v zip sáčcích pro dny, kdy nestíháme, vrátíme se z prodlouženého víkendu, apod.
Rovnou z mrazáku je na chvilku strčím do topinkovače, kde se krásně prohřejí a můžu servírovat.
Děláte doma vafle? Jaké máte nejraději? A vždy jen sladké nebo raději slané variace?