Risotto s řepou a kozím sýrem
Oživte nudné rizoto skvělou a krásně barevnou červenou řepou a připravte si snadné vegetariánské jídlo s kozím sýrem a křupavými vlašskými ořechy.
Chutě červené řepy v tomto jídle se nebojte, díky kozímu sýru se příjemně zjemní.
Ingredience na risotto pro 3 osoby:
- 50 g přepuštěné máslo
- 1 větší cibule najemno nakrájená
- 300 g arborio rýže
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 g pečené řepy (lze použít koupenou předvařenou)
- šťáva z jednoho citronu
- sůl a pepř na dochucení
- 120 - 150 g měkkého kozího sýra
- vlašské ořechy
1. Červenou řepu důkladně omyju a seříznu spodní a vrchní nehezkou část
2. Zabalím do alobalu, dám do pekáče / zapékací misky a 2 hodiny peču při 200 - 220°C
3. Po upečení stačí oloupat a můžete jíst
Postup:
V hluboké pánvi rozpusťte máslo a zhruba 5 minut na něm smažte cibuli dokud nezměkne.
Přisypte rýži a míchejte, dokud se všechna zrnka neobalí. Následně přilijte bílé víno a nechte opět 5 minut probublávat.
Za stálého míchání přidávejte po naběračkách zeleninový vývar. Hezky postupně. Další naběračku přidejte vždy až poté, co se předchozí tekutina dokonale vypaří.
Mezitím vezměte 1/2 porce červené řepy a rozmixujte ji v malém mixéru dohladka, zbytek nakrájejte na malé kostičky.
Vlašské oříšky nakrájejte na větší kousky a na suché pánvi opečte do křupava.
Jakmile je risotto hotové, vmíchejte rozmixovanou řepu i nakrájené kostičky, citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte v hlubokém talíři posypané kozím sýrem a opraženými oříšky.
1. Víno není nezbytné, ale při přípravě italského risotta dodá příjemně nakyslou chuť.
2. Zapomeňte na vodu, místo ní používejte silný vývar. Mám vždy nějaký v zásobě v mrazáku.
Protože mám doma milovníka červené řepy, z jídla měl opravdu radost a dokonce si přidal. Co vy a řepa? Jíte? Máte nějaké oblíbené recepty?