Placičky ze zeleniny z vývaru
Vaříte doma vývar? A co děláte potom s tou vyvařenou zeleninou? U nás ji nikdo jíst nechce. Do vývaru dělám potom čerstvou jen trošku povařenou, tak aby měla chuť i barvu.
Stane se vám někdy, že od oběda nebo předešlého dne zbydou brambory. Co s tolika zbytky?
Placičky. Ty u nás slaví úspěch již pár let. Zkusila jsem zužitkovat vše, co v lednici už volalo o pomoc. A jak se oba cpali!
A posledních pět kousků si Nelča vzala druhý den do školy na svačinu. Dají se totiž jíst i za studena.
Ingredience na placičky:
- uvařená zelenina z vývaru
- uvařené brambory - stejné množství jako zeleniny (měli jsme zbytek z předešlého dne)
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- kousek cibule
- 3 plátky slaniny
- sůl, pepř a bylinky dle chuti
- olivový olej na potření před pečením
Postup:
Na pánvi opražte na kostičky nakrájenou slaninu s nadrobno pokrájenou cibulí. Postupně přimíchejte zeleninu z vývaru a brambory, vše předem rozmačkejte vidličkou.
Směs dochuťte podle potřeby. Použila jsem jen sůl a pepř a trochu koření italské bylinky.
Nechejte vychladnout a pomocí dvou lžiček tvarujte placičky na plech vyložený pečicím papírem. Jakmile máte hotovo, potřete olivovým olejem.
Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů asi 20 minut.
Placičky jsou skvělá volba na výlety, ke spotřebování zbytků z lednice, v létě, když nevíte co s cuketama.
Děti v tom spoustu zeleniny mnohdy nepoznají, tak tam nenápadně můžete propašovat i méně oblíbenou zeleninu.