Pečené mrkvové donuty
Zatímco se klasické koblihy, které můžete koupit v supermarketu a pekárně obvykle smaží, tyto mrkvové donutky jsou lehčí a pečou se v troubě.
Můžete tak bez výčitek dětem ke svačině dát třeba dva nebo i tři.
Líbí se mi, že jsou hotové za méně než 30 minut a jejich příprava je velmi snadná. V poklidu je zvládnete připravit společně s dětmi.
Na samotné koblihy budete potřebovat jen pár ingrediencí: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, hnědý cukr, rozpuštěné máslo, vejce, strouhanou mrkev a poněkud nečekanou součást: čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.
Ingredience na 12 menších donutů:
Naše forma do trouby má průměr 7 cm. Donutky tak akorát do dětské ručky.
Ingredience jsem měřila hrnkem - dost tedy záleží i na tom, jak velký hrnek použijete.
Sama jsem použila menší dětský hrneček.
- 1 1/2 hrnečku mouky (použila jsem hladkou a celozrnnou špaldovou)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky kvalitní skořice
- 1/4 hrnečku hnědého cukru
- 3/4 hrnečku pomerančové šťávy
- 1/4 hrnečku rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 hrneček najemno nastrouhané mrkve
Zdobení donutů: jistě by jim slušel nějaký cream cheese. Udělat si z koblížků takové mini carrot cakes, ale tohle je u nás z důvodu alergie nemožné. Proto jsme použili 100% čokoládu, nasekané mandličky, mrazem sušené maliny a jemně strouhaný kokos.
Postup:
Nejprve smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
V další míse smíchejte hnědý cukr, pomerančovou šťávu, rozpuštěné máslo a vejce.
Suché přísady nasypte do mísy s mokrými a promíchejte, aby se spojily, poté přidejte nastrouhanou mrkev a ještě jednou promíchejte, dokud se nespojí.
Hotové těsto rozdělte do formiček. Já formičky plním klasicky lžící, ale můžete použít i cukrářský sáček, bude to čistější práce.
Každou prohlubeň naplňte asi do ¾, při pečení v troubě krásně nabydou.
Po naplnění vložte do předehřáté trouby na cca 10-12 minut. Záleží na velikosti použité formy.
Že jsou koblihy upečené, poznáte podle toho, že se po zatlačení na ně odrazí. Zkuste to, ať je nepřepečete, tak jako já prvně. Potom budou tvrdé a "dusivé".
Nechte donuty 5 minut vychladnout ve formičkách a poté je přeneste na rošt, aby se dokončil proces chlazení.
Vypadají lákavě a dobře chutnají. Doporučujeme je vyzkoušet! Dejte vědět, jak vám chutnaly.