Mrkvový dort s citronovým krémem - vegan
Uteklo to jako voda a naše malá velká holka oslavila již 3. narozeniny. Když jsme se bavily o přípravě oslavy pro babičky a narozeninovém dortu – padl jasný požadavek. Chci dort s doktorkou Plyšákovou. Velká hrdinka a vzor naší tříleťačky.
Denně doma s lékařským kufříkem léčíme nejrůznější bebíčka, rodíme miminka, opravujeme zuby a napravujeme zlomené končetiny.
Proto jsem se snažila oslavu sladit do podoby oblíbené hrdinky a tomu přizpůsobit i dort. Byl to můj vůbec první počin s jedlým papírem a navzdory všem trablům se hned na oslavě snědl do posledního drobečku. Což mě samozřejmě jako hostitelku nesmírně potěšilo.
S receptem se tedy ráda podělím a přidám k němu také pár rad.
Ingredience na korpus dortu:
K pečení používám dortovou formu o průměru 24 cm.
1,5 hrnku jemné špaldové mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 bezfosfátový prášek do pečiva
3 lžíce vanilkového cukru (pravého, žádný vanilín)
1 hrnek rostlinného mléka (domácí vlašskoořechové)
1 hrnek oleje (použila jsem zbytek vlaškoořechového a dolila kokosovým)
1 hrnek namletých vlašských ořechů
600 gramů jemně nastrouhané mrkve
Postup:
Nejdříve jsem si smíchala mouky s kypřicím práškem, vanilkovým cukrem a vlašskými ořechy. V druhé míse jsem k nastrouhané mrkvi přidala olej a rostlinné mléko a pomalu jsem tyto dvě směsi mísila dohromady.
Vznikne vám takové polotekuté těsto, které doporučuji rozdělit před pečením na dva díly. Je ho opravdu hodně a díky mrkvi budete péct poměrně dlouho a může se vám stát, že v tom velkém množství se vám nedopeče střed stejně jako mně.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C. A pečeme asi hodinu. Ale určitě zkoušejte, mám pocit, že jsem ve výsledku pekla ještě déle než hodinu.
Ingredience na krém:
1 hrnek kešu oříšků (namočených noc předem)
3 lžíce tuhé části kokosového mléka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce javorového sirupu
šťáva z poloviny velkého citronu
kúra z celého bio citronu
Postup:
Nejdříve jsem si v mixéru dohladka umixovala kešu oříšky společně s citronovou šťávou. Chvilku to trvalo, než jsem získala hladký krém. K tomuto krému jsem přidala kokosový olej, kokosové mléko, javorový sirup a znova krátce prošlehala.
Krém je hotov. Nyní stačí přidat na jemno nastrouhanou citronovou kúru a nechat mírně zatuhnout v lednici. Jakmile krém trošku zatuhnul, natřela jsem jej mezi rozřezaný korpus a část nanesla také na okraj dortu.
Nyní na řadu přišel jedlý papír. Ten jsem sehnala zde. Ten jsem na korpus „přilepila“ s pomocí velmi tenké vrstvy domácí meruňkové marmelády.
Nakonec jsem s pomocí zdobícího sáčku okraj dortu ozdobila krémovými kytičkami. S tímto krémem je nutné pracovat velmi rychle, doslova taje pod rukama. Ale chutná skvěle. Svěže. Prostě letně.