Makový koláč s hruškami
Honza donesl hrušky těsně před smrtí. Prvně jsem chtěla udělat klasický štrúdl, ale Nela mě zaskočila tím, že chce něco makového. Tak jsme prošly skříňky se zásobami – našly, mák, mouku, máslo a vznikl tento velmi chutný a vláčný koláč.
Ingredience těsto:
2 hrnky špaldové jemně mleté mouky
80 gramů Alsanu (másla)
3/4 hrnku rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
20 gramů sladidla (použila jsem rapaduru)
Postup:
V malém hrnci si ohřejte mléko a nechejte v něm rozpustit máslo. V míse si smíchejte mouku s cukrem a přilévejte tekutou část. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto nechejte 30 minut odležet v lednici. Mezitím si připravte makovou náplň.
Ingredience na náplň koláče:
150 gramů mletého máku
3/4 hrnku mléka (použila jsem rýžové)
nastrouhaná kůra z bio citronu
50 gramů rozinek
2 lžíce rumu (nemusí být)
2 střední hrušky
Postup:
Do středního hrnce nasypejte mák, přilijte k němu mléko a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Celý proces trvá asi 10 minut. V polovině vaření přidejte rozinky, nastrouhanou kůru z citrónu a rum. Odstavte ze sporáku a nechejte náplň vychladnout.
Mezitím vytáhneme těsto z lednice a vymažeme si koláčovou formu. Ta naše má průměr 26 centimetrů. Věřím, že i větší formu s množstvím tohoto těsta pokryjete.
Foto: Kakaová Vafle
Než dáte těsto do formy, odložte si kousek stranou (vytvoříme z něj ozdoby). Vytahala jsem jej až na okraj. S těstem se velmi dobře pracuje. Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou, ať se vám v troubě nenafukuje (přiznávám vždy zapomenu a dnes tomu nebylo jinak). 🙂
Nyní na řadu přijde maková náplň. Do které ještě před vložením do formy nakrájejte na menší kostky dvě vyzrálé hrušky.
Na makovou náplň vykrájejte ze zbytku těsta oblíbené tvary. U nás to byly srdíčka a kytičky – vybírala Nelinka.
Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.