Makový jáhelník se švestkami
Pokud chcete udělat pro návštěvu něco moc dobrého a nechcete se s tím dlouho patlat, udělejte makový jáhelník. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.
Já dělám podle receptu Hanky Zemanové – je z Bioabecedáře a je fakt moc dobrý.
Ingredience:
150 g jáhel, v syrovém stavu
100 gramů mletého máku
700 ml rostlinného mléka (nejraději používám rýžové) vody či jablečného moštu
2 lžíce sirupu – použila jsem rýžový (může být i javorový, agávový, …)
200 gramů sušených švestek (předem přes noc namočit)
400 gramů nastrouhaných jablek
2 hrsti rozinek
3 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
2 lžíce skořice
kokosový olej na vytření dortové formy
Postup:
Nejprve je potřeba uvařit si jáhlovou kaši. Řádně proprané jáhly nasypte do hrnce, zalijte 700 ml rostlinného mléka a nechte vařit. Nemíchejte. Pokud si jáhel nebudete všímat a necháte je bez míchání vařit – nepřipálí se vám.
Jakmile však jednou zamícháte, musíte míchat již pořád. Do uvařené kaše zamíchejte sladidlo. V mém případě zbytek rýžového sirupu. Příště vynechám i ten – švestky a jablka jáhelník osladily dostatečně. Nasypte mák a směs řádně promíchejte.
Zatímco bude kaše chladnout, nastrouhejte si jablka a předehřejte troubu na 180°C. Nastrouhaná jablka smíchejte v misce s rozinkami, skořicí a kukuřičným škrobem.
V dalším kroku si vymažeme dortovou formu kokosovým olejem a rozprostřeme polovinu kaše na dno. Na jáhlovou vrstvu rozložte namočené a zcezené švestky. Teď přichází na řadu jablková směs, taktéž rovnoměrně rozetřít. A nakonec zbytek jáhlové kaše. A máte hotovo.
Šup s tím do rozpálené trouby na 30 minut. Po 30 minutách přepněte na gril a nechte povrch krásně zhnědnout.
Tipy na závěr:
Pokud chcete mít jáhelník ještě nadýchanější a nejste vegani či nemáte nějaké omezení, přidejte do kaše dva žloutky a sníh ze dvou bílků.
Místo sušených švestek lze použít také povidla. Pokud vám ještě ve sklepě zůstaly z loňska nějaké přebytky.
Pokud nemáte doma mák, vůbec nevadí, když jej vynecháte. I tak si na jáhelníku moc pochutnáte.