Lahodně s Ellou a přáteli - recenze kuchařky
Když jsem se asi před rokem dozvěděla o další chystané kuchařce od Elly, mé srdce poskočilo. Její recepty jsou totiž úžasné. V této nové kuchařce, jak již název napovídá se Ella zaměřila na recepty, kterými hostí své přátele a rodinu.
Nenásilnou formou jim představuje nezpracované a čerstvé jídlo plné chutí, barev a živin. S jejím návodem, jak přivést rodinu a přátele ke zdravému stravování se naprosto ztotožňuji. Jde o sedm základních kroků, které Ella zmiňuje a já s nimi naprosto souhlasím:
– ZAMĚŘTE SE NA ZNÁMÁ JÍDLA (vynechala bych salát z kadeřávku či raw pokrmy – zarytí skeptici by jídlo ani neochutnali).
– SEZNAMUJTE, NEŠKOLTE (nikdo není rád poučován a nikdo nerad poslouchá co všechno dělá blbě a jak mu jídlo ubližuje).
– JE NAPROSTO V POŘÁDKU UPRAVOVAT SI RECEPTY (i malý krůček ke změně stravování je skvělý – nenuťte se do něčeho, co se vám ani trochu nechce).
– NEDĚLEJTE RAZANTNÍ ZMĚNY ZE DNE NA DEN (není kam spěchat, stravovací návyky si člověk pěstuje celý život, nechtějte po sobě změnu přes noc. Zvykejte si na nové chutě postupně, půjde to mnohem snáze a s větším úspěchem).
– NEBUĎTE NA SEBE ANI SVÉ OKOLÍ MOC PŘÍSNÍ (nikdo nejsme dokonalý. Jídlo je hodně důležitá součást života, proto by vám jídlo mělo působit zejména radost).
– UPRAVUJTE SI SVÁ JÍDLA DO KRÁSNÉ PODOBY (je známo, že jídlo se jí prvně očima. Proto jeho přípravu a zdobení rozhodně nepodceňujte).
– DRŽTE POD POKLIČKOU POUŽITÉ SUROVINY (již mnohokrát se mi potvrdilo, že lidé jsou k mnohým surovinám neprávem skeptičtí. Nechejte je prvně najíst a až poté se spolu bavte o použitých surovinách).
Rozdělení knihy:
Dosavadní knihy Elly byly vždy tématicky rozdělené. U její třetí kuchařky (nepočítám brožurku o Smoothies) tomu není jinak. Svou rodinu a přátelé můžete tedy hostit kdykoliv. Dopřát jim snídaňové menu v podobě hory borůvkových lívanců, granoly s kokosem či míchaného tofu s kurkumou a červenou paprikou.
Pokud raději hostíte večer, nemělo by vám uniknout kokosové rizoto s hráškem a cuketou či brokolice na chilli a česneku.
Zvláště skvělá je kapitola „Jednoduché a levné“ konečně zase po čase osvěžím recepty, které vařívám do práce a nechce se mi s tím večer ztrácet již moc času. Takové cizrnové chilli v pečených batátech vypadá opravdu skvěle.
V knize nechybí ani recepty na dezerty. Dezerty od Elly jsou jedny z nejlepších, které jsem kdy jedla. A to opravdu nekecám. Navíc je můžete jíst bez výčitek, jelikož i tady se připravují z těch pro tělo nejlepších surovin.
Posuďte sami, co říkáte na čokoládový koláč s arašídovým máslem nebo lanýže s pistáciemi a pomerančem? Už jen ta představa a neskutečně se mi sbíhají sliny.
Abych nezapomněla dodat, vyhovuje mi také samotný formát knihy. Na jedné stránce krátký recept, žádné dlouhé vykecávání co a jak. Na straně druhé velká fotografie hotového jídla, aby měl člověk aspoň představu, jak to celé má vypadat.
Ovšem, nebudeme si nic nalhávat, má jídla ač jsou chutná, vypadají občas opravdu otřesně.
Jakmile kniha vyšla v češtině (sérii vydávají Knihy Omega) neváhala jsem ani chvíli s její koupí. Zdravých a navíc chutných receptů totiž nikdy není dost.