Kynutý knedlík bez vajec
Dnes jsem se doma vrhla na veganskou variantu svíčkové omáčky. Impuls jsem dostala asi před 14 dny na výletě v Praze, kde jsme ji v jedné veganské restauraci ochutnali.
Omáčka byla rychle hotová, dochucená ovesnou smetanou. Místo masa jsem nám nakrájela tempeh. Největším oříškem pro mě byl knedlík. Nechtěla jsem použít vajíčka ani zbytečně moc surovin. Čím jednodušší recept, tím vždy lepší produkt. A tohle mé pořekadlo se dnes opět potvrdilo.
Ingredience:
250 gramů hrubě mleté špaldové mouky
1 lžička sušeného bio droždí
půl sáčku neochucených burizonů (zastupují pečivo)
asi hrnek vody
troška soli
Postup:
Knedlíky bez jediného vejce? Jde to! Lepek obsažený v mouce bohatě postačí k tomu, aby se veškeré smíchané ingredince spojily v jednu tvárnou hmotu, kterou po vykynutí vhodíte na 20 minut do horké vody a vznikne vám lahodný špaldový knedlík.
Po vytažení (pozor knedlík je velmi křehký při transportu z horké vody na dřevěné prkýnko) je dobré jej na několika místech propíchat. Po krátkém vychladnutí můžete servírovat.
My jsme si dnes na něm pochutnali a dokonce nám zůstalo i na zítra.