Kokosová vegan Panna Cotta
Hledala jsem dezert, který by v létě byl lehký, ale nebyla to obyčejná buchta. Tato rostlinná variace na tuto klasickou italskou pochoutku je vanilková, bohatá na chuti a krémová jako opravdová.
A bonus? Dezert je jen mírně slazený a rychle hotový, stačí k němu jen 1 pánev (na přípravu ovoce) a 6 ingrediencí! Tak jdeme na to.
Panna cotta je italský dezert tradičně vyráběný ze smetany, cukru, želatiny a příchutí, jako je káva nebo vanilka. Směs se obvykle zahřeje, nalije do formy a nechá se ztuhnout, čímž vznikne hustý, bohatý a krémový dezert.
Jak vyrobit veganskou panna cottu
Ve veganské verzi jsme klasickou smetanu vyměnili za husté plnotučné kokosové mléko a klasickou želatinu za práškový agar agar.
Kokosové mléko zahříváme spolu s javorovým sirupem pro příjemnou sladkost, vanilku pro klasickou chuť a sůl pro dokonalou vyváženost.
Ingredience na 4 skleničky panna cotta:
- plechovka kvalitního kokosového mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 1/4 lžičky soli
- necelá lžička práškového Agar Agar
Ingredience na ovocnou vrstvu:
- 2 hrnky ovoce - použila jsem co bylo v lednici a mrazáku (jahody, maliny, borůvky, rybíz a třešně)
- 1/2 lžičky práškového Agar Agar
Postup na přípravu panna cotty:
Připravte si čtyři malé skleničky, zavařovací sklenice nebo třeba jako my skleněné hrnečky z IKEA.
Do malého hrnce nalijte kokosové mléko, javorový sirup, semínka z vanilkového lusku, sůl a ručně prošlehejte. Na mírném až středním ohni přivedeme k mírnému varu.
Po dosažení varu snižíme teplotu na minimum. Přisypeme práškový agar agar a ihned dobře a důkladně prošleháme. Šleháme asi 2 minuty.
Hotovou směs rovnoměrně rozdělíme do sklenic a přendáme do chladničky ztuhnout alespoň na 25-35 minut.
Postup na přípravu ovocné směsi:
Po zatuhnutí dezertu jsou na řadě bobuloviny.
Použít můžete mražené i čerstvé plody. Vložte je do malého hrnce a za občasného míchání vařte na mírném až středním ohni, dokud trochu nezpění a nezměknou. Následně přidejte agar agar a minutku dvě míchejte.
Ochutnejte a podle sladkosti a potřeby přidejte trochu javorového sirupu (já jsem žádný nepřidávala).
Hotové ovoce rozdělte na vychlazené panna cotty a nechejte v lednici znova zatuhnout.
Jde o jednoduchý, ale elegantní nepečený dezert ideální pro teplejší počasí a sezónu bobulovin!
Můžete vyzkoušet ještě dnes a potěšit zítra tak školáky, kterým začínají prázdniny!
Máte rádi panna cottu? Zkoušeli jste si ji už připravit doma? Až vyzkoušíte tuhle kokosovou, dejte mi vědět!