Kokosová vegan Panna Cotta

Kokosová vegan Panna Cotta

Hledala jsem dezert, který by v létě byl lehký, ale nebyla to obyčejná buchta. Tato rostlinná variace na tuto klasickou italskou pochoutku je vanilková, bohatá na chuti a krémová jako opravdová.

A bonus? Dezert je jen mírně slazený a rychle hotový, stačí k němu jen 1 pánev (na přípravu ovoce) a 6 ingrediencí! Tak jdeme na to.

💡
Co je Panna Cotta?
Panna cotta je italský dezert tradičně vyráběný ze smetany, cukru, želatiny a příchutí, jako je káva nebo vanilka. Směs se obvykle zahřeje, nalije do formy a nechá se ztuhnout, čímž vznikne hustý, bohatý a krémový dezert.

Jak vyrobit veganskou panna cottu

Ve veganské verzi jsme klasickou smetanu vyměnili za husté plnotučné kokosové mléko a klasickou želatinu za práškový agar agar.

Kokosové mléko zahříváme spolu s javorovým sirupem pro příjemnou sladkost, vanilku pro klasickou chuť a sůl pro dokonalou vyváženost.

Ingredience na 4 skleničky panna cotta:

  • plechovka kvalitního kokosového mléka
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 1/4 lžičky soli
  • necelá lžička práškového Agar Agar

Ingredience na ovocnou vrstvu:

  • 2 hrnky ovoce - použila jsem co bylo v lednici a mrazáku (jahody, maliny, borůvky, rybíz a třešně)
  • 1/2 lžičky práškového Agar Agar
💡
Je to jednoduchý, ale elegantní nepečený dezert ideální pro teplejší počasí a sezónu bobulovin!

Postup na přípravu panna cotty:

Připravte si čtyři malé skleničky, zavařovací sklenice nebo třeba jako my skleněné hrnečky z IKEA.

Do malého hrnce nalijte kokosové mléko, javorový sirup, semínka z vanilkového lusku, sůl a ručně prošlehejte. Na mírném až středním ohni přivedeme k mírnému varu.

Po dosažení varu snižíme teplotu na minimum. Přisypeme práškový agar agar a ihned dobře a důkladně prošleháme. Šleháme asi 2 minuty.

Hotovou směs rovnoměrně rozdělíme do sklenic  a přendáme do chladničky ztuhnout alespoň na 25-35 minut.

Postup na přípravu ovocné směsi:

Po zatuhnutí dezertu jsou na řadě bobuloviny.

Použít můžete mražené i čerstvé plody. Vložte je do malého hrnce a za občasného míchání vařte na mírném až středním ohni, dokud trochu nezpění a nezměknou. Následně přidejte agar agar a minutku dvě míchejte.

Ochutnejte a podle sladkosti a potřeby přidejte trochu javorového sirupu (já jsem žádný nepřidávala).

Hotové ovoce rozdělte na vychlazené panna cotty a nechejte v lednici znova zatuhnout.

💡
Zbytky panna cotty uchovávejte v chladničce až 3 dny. Není vhodné k zamražení, ale věřím že vám ani nezbyde.

Jde o jednoduchý, ale elegantní nepečený dezert ideální pro teplejší počasí a sezónu bobulovin!

Můžete vyzkoušet ještě dnes a potěšit zítra tak školáky, kterým začínají prázdniny!

Máte rádi panna cottu? Zkoušeli jste si ji už připravit doma? Až vyzkoušíte tuhle kokosovou, dejte mi vědět!

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!