Kniha: Kváskové pečení + jeden odtajněný recept
Moje kulinářská knihovna se minulý víkend rozrostla o novou a pořádně vypečenou knihu plnou skvělých receptů a tipů. Jde o knihu z nakladatelství Slovart – Kváskové pečení.
Recenze knihy:
Kváskové pečení je dílo Jane Masonové, která v roce 2010 založila Virtuous Bread, aby se s lidmi z celého světa podělila o kouzlo pečení chleba. Sdílí zde své rady, triky a tipy, jak se poprat s kváskovým sladkým i slaným pečením.
Kniha se na první pohled může zdát strohá, opak je však pravdou. Recepty jsou napsány srozumitelně, nepoužívá žádné speciální suroviny, přísady ani pomůcky. Celá kniha je doplněna o fotografie chleba – buď na prkýnku, v řezu nebo ve formě. Celá kniha si drží minimalistickou a velmi příjemnou linii.
Recepty jsou rozděleny do pěti kapitol.
- Lité těsto
- Každodenní žitný
- Každodenní pšeničný
- Ochucený pšeničný
- Sladké pečení
V knize nechybí triky na chlebové základy, rady k založení všemožných kvásků. Na konci celé publikace najdete 10 dobrých kváskových rad a vliv kváskového chleba na zdraví.
Kniha se mi pro svou jednoduchost a přehlednost opravdu líbí. Proto jsem hned ve čtvrtek vyzkoušela první recept. Pustila jsem se do sladké verze chleba s rozinkami.
Špaldovo-žitný chléb s rozinkami
V originálu je chléb pšenično-žitný, snažíme se však pšenici co nejvíce vyřadit a nahradit ji alespoň o něco lepší a výživnější špaldou. V receptu jsem použila celozrnnou špaldovou mouku.
Ingredience:
130 gramů žitného kvásku – dáme si přes noc rozkvasit z 50 gramů žitné mouky + 60 gramů vody
280 gramů celozrnné špaldové mouky
135 gramů vody
50 gramů medu (použila jsem pampeliškový)
6 gramů soli
50 gramů másla (použila jsem Alsan)
100 gramů rozinek (namočit přes noc do hrnku vody)
Postup:
K oživenému kvásku přidejte zbývající přísady, kromě rozinek a důkladněte hněťte – asi 10 – 15 minut. Mísu zakryjte igelitovým sáčkem a nechejte hodinu odpočívat.
Nejprve si řádně vysypejte ošatku, ve které bude chleba kynout. Postačí vám menší ošatka, výsledný chléb má asi 650 gramů.
Po hodině kynutí vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Těsto vyháhněte do stran, posypejte rozinkami a jemně je do něj vtiskněte.
Popřekládejte ze strany na stranu směrem do středu a zlehka přitiskněte podél švu. Vytvarujte těsto do tvaru ošatku a švem nahoru dejte kynout. Těsto poprašte moukou, zakryjte igelitovým sáčkem a nechejte kynout 3 – 5 hodin.
Troubu předehřejte na 230°C stupňů. Těsto opatrně vyklopte na plech vyložený pečicím papírem a vložte na 10 minut do trouby. Pak snižte teplotu na 200°C a pečte dalších 30 minut.
Hotový chléb nechejte vychladnout na mřížce.
Tipy:
V kuchařce Jane doporučuje před pečením potřít ještě vejcem smíchaným se lžící mléka. Já již tento krok vynechala. Chleba se skvěle hodí k horkému Caro ke snídani – s máslem a džemem. Nebo na svačinu, jen tak nasucho. Chutná podobně jako vánočka.