Kakaová roláda bez mouky
Roláda. Nechápu, že jsem se ji vždy tolik bála. Asi proto, že klasická mi vždy praskala, trhala se a připalovala se. Ani jedno z toho u téhle verze nehrozí. Dnešní recept je nejen snadný na přípravu, ale také lehký do žaludku a hlavně chuťově výborný.
Kakaová roláda bez mouky je navíc tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou však je, že těsto nepřepečete a nevysušíte. Zkrátka je potřeba péct tak akorát, ale i s tím si hravě poradíte. Tak jako já.
Ingredience na roládu:
5 šťastných vajíček (bílky a žloutky zvlášť)
50 gramů kokosového cukru
40 gramů kakaa holanského typu (mám moc ráda kakao z čokoládovny Troubelice)
Ingredience na krém:
1 plechovka přes noc vychlazeného kokosového mléka
pár kapek vanilkového extraktu
marmeláda dle chuti (použila jsem domácí bezcukrovou borůvkovou)
ovoce dle chuti (použila jsem borůvky)
Postup:
Ze všeho nejdříve si dejte předehřát troubu na 200°C. Následně si oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem a taktéž vyšleháme. Postupně do žloutkové směsi zašleháme také kakaový prášek. Nakonec opatrně stěrkou vmícháme sníh z bílků.
Krém si připravíte jednoduše. Tuhou část vychlazeného kokosového mléka vyšlehejte s pár kapkami vanilkového extraktu. Kdo chce může si dosladit. Nám vyhovuje chuť bez cukru.
Klasický velký plech si vyložíme pečicím papírem a na něj vlijeme hotové těsto. A šup s ním do trouby. Péct budeme 6 – 9 minut. Záleží na tom, jak peče zrovna vaše trouba. My jsme pekli asi 7 minut.
Po upečení nechejte korpus pořádně vychladnout a sloupněte z něj pečicí papír. Nyní již stačí naplnit. Potřete korpus rolády tenkou vrstvou marmelády. Naneste vyšlehanou kokosovou šlehačku, posypejte řádně vybraným ovocem a máte hotovo. Nyní již stačí jen zarolovat a nechat v chladu uležet a pořádně vychladit.
Já jsem na tuto premiéru pyšná. Všem moc chutnalo. Žádný suchý dezert. Po vydatném obědě to byla skvělá tečka. Mám v plánu ještě vyzkoušet kakao nahradit jemně mletými oříšky nebo kokosem. Věřím, že i tyto kombinace budou úžasné.