Jíme zdravě s Fitrecepty - recenze knihy + recept na brownies
V pátek se Honza vrátil domů se skvělým dárkem! Knihou, papírovou. A navíc je to kuchařka. Nová kuchařka Fitreceptů plná krásných fotek a receptů na snídaně, svačiny, obědy i večeře.
Děkujeme za ní moc Maru z Pábení.
Své si zde najdou všichni. Milovníci sladkého, kteří chtějí mlsat bez výčitek. Ale také třeba ti, kteří chtějí klasickou českou kuchyni trošku odlehčit a přitom se skvěle najíst.
Formát knihy je promyšlený do detailu. Nechybí zde velké fotky hotových jídel. Údaje o výživových hodnotách ani srozumitelný návod na přípravu.
Na celé knize se mi líbí právě její jednoduchost a recepty z běžně dostupných surovin. A také srozumitelnost co se postupu týče. Mám ráda příběhy, ale ne v receptech.
Na neděli návštěvu ohlásila babička s dědou, tak jsme hned vyzkoušeli netradiční moučník. Brownies z červené řepy. Prvně jsem hosty zaskočila, ale nakonec si všichni moc pochutnali. A hlavně, i s mytím mixéru a pečením máte hotovo za 30 minut.
Red velvet brownies
Jednoduché. Vláčné. Rychlé. Výživné a zdravé. A poleva z hořké čokolády a burákového másla. Ach! Slast. Jako opravdu.
Ingredience:
500 gramů rozmixované vařené/pečené červené řepy
300 gramů rozmixovaných ovesných vloček (použila jsem bezlepkové)
150 ml rostlinného mléka (měli jsme doma rýžové)
60 gramů kokosového tuku
50 gramů medu (dala jsem pampeliškový)
10 gramů holandského kakaa
4 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
Postup:
Všechny ingredience smíchejte (doporučuji nacpat do mixéru a umixovat) máte hotovo za dvě minutky. Pokud nezačnete jako já vločkama. Doporučuji začít tekutinou.
Hotové těsto nalijte do pekáčku o velikosti 20 x 20 cm (vystlané pečicím papírem). Pečeme při 180°C po dobu cca 25 minut. těsto by mělo být zvenku křupavé a uvnitř ještě trochu syrové.
Tip:
Brownies polijte polevou ze 100 gramů hořké čokolády a 80 gramů arašídového másla.