Jarní zeleninové závitky
Už nějakou dobu mám ve skříňce s jídlem a zásobami všemožného „zrní“ také rýžový papír. Už dlouho jsem se odhodlávala s ním něco udělat. A co jiného než jarní závitky. Byla to piplačka. Zjistila jsem, že 2 minuty máčení papíru před naplněním, jak radí návod je hloupost – stačilo tak 20 vteřin.
Utvrdila jsem se, že není důležité nacpat tam náplně co nejvíce, ale naopak vše dobře utěsnit a ruličku pěkně zatáhnout. A ano – smažené na sezamovém oleji jsou chutnější než nesmažená a dál neupravená varianta.
Ingredience:
1 balení rýžového papíru
1 menší balení tenkých rýžových nudlí
2 větší mrkve
1 svazek ředkviček
čerstvá bazalka
kukuřice sterilovaná
čerstvý koriandr (dodá autentickou chuť)
kousek salátové okurky
Na dochucení jsem použila pár kapek kvalitní sojové omáčky a již hotové závitky jsme si namáčeli do sweet chilli sauce.
V zásadě lze použít jakákoliv zelenina, kterou máte rádi. Zachovala bych však koriandr a rýžové nudle – suroviny, které do tohoto jídla rozhodně vždy patří.
S kořením nešetřete – rýžový papír nemá žádnou chuť. A pokud použijete jen syrovou zeleninu a bylinky jako já, je třeba výslednému jídlu dát nějakou chuť.
Postup:
Postup je velmi jednoduchý. Do hlubokého talíře si nalijte horkou vodu a zhruba na 30 vteřin vložte plátek rýžového papíru. Krásně povolí. Poté jej přeneste na podložku / prkýnko a naskládejte náplň. Na jemno nastrouhanou mrkev, ředkvičky. Na plátky pokrájenou okurku, trošku kukuřice a také menší hrstka rýžových nudlí. Přidejte nadrobno nasekanou bazalku a trošku koriandru.
Nakonec pokapejte kvalitní sojovou omáčkou a zabalte. Nejprve boční strany a potom pořádně zabalit do ruličky.
Pořádně rozpalte na pánvi asi 2 lžíce sezamového oleje a z obou stran asi 2 minuty opékejte. Zkrátka dozlatova. Hotové závitky dle chuti namáčejte do sweet chilli sauce.
Vzhledově mám tedy ještě co dohánět. Teď už také vím, jak náplň do příště vylepším a čím ji dochutím, ale na první pokus se zeleninové závitky povedly a v naší kuchyni se rozhodně budou dále připravovat a vylepšovat.