Jáhlový dort s jablky
Zbláznila jsem se do zdravé stravy. Již je to delší dobu. Partner se již občas děsí, s čím zase přijdu a co mu k obědu naservíruji. Ale mě to nesmírně baví. Ráda objevuji nové chutě, ingredience, recepty a možnosti. A také rádi mlsáme. Proto také vznikají stále nějaké obměny různých dortů, zákusků a sladkostí.
Bez lepku, mléka, vajec – zkrátka vegan
V poslední době jsem si oblíbila veganské recepty. S tím, že se maximálně vyhýbám také sóji v nefermentované podobě. Překvapujeme mě, jak zelenina v kombinaci s různými druhy luštěnin, obilovin a další zeleniny může být tak chutná a především jednoduchá na přípravu.
Teď již však k samotnému jáhlovému dortu.
Jáhlový dort s kakaem a jablečným přelivem
Jáhly. Velice chutná bezlepková obilovina. Připravit lze na tisíc způsobů. Místo kuskusu do salátů, na sladko jako kaše k snídani, ale skvělé vám jáhly poslouží také v případě základu bezlepkového korpusu dortu či zákusku.
Ingredience:
150 gramů jáhel rozvařených na kaši (vařila jsem pouze ve vodě se špetkou soli)
2 lžíce kakaa (neslazeného – nejlépe v raw kvalitě) nebo carobu
2 lžíce datlového sirupu
3 lžíce mletého kokosu
1 lžíce kokosového oleje
javorový či jiný sirup (sladidlo) – není nutné
6 menších jablek
1 vanilkový biopudink
Postup:
1. Vložíme jáhly do hrnce a zalijeme čtyřnásobkem tekutiny (v mém případě vody). Rozvaříme obilovinu na kaši.
2. Do hotové kaše přimícháme kakao, kokos, datlový sirup a lžíci kokosového tuku.
3. Ve druhém hrnci si připravíme jablka, která jsme předem zbavili slupky a jadřinců. Nakrájíme je na menší kousky a s troškou vody podusíme do měkka.
4. Hotová jablka rozmačkáme vidličkou a přilijeme k nim pudinkový prášek rozmíchaný ve vodě (asi 2 dcl vody na jeden pudink).
5. Pokud se nám jablečná směs zdá málo sladká, můžeme ji přisladit javorovým či jiným sirupem.
6. Hotovou směs vylijeme na kakaové jáhly a necháme v lednici zatuhnout.
Dort je vhodný pro malé děti, lidi s intolerancí na lepek, mléčnou bílkovinu ale také pro všechny, kteří rádi mlsají.