Jablečný koláč - jednoduchý na přípravu
Podzim. Jablka, skořice, vlašské oříšky. Ale také dýně, pouštění draků, barevné listí a poslední jakž takž teplé a slunečné dny. Přesně tohle je pro mě podzim. Protože dny se pomalu a jistě zkracují a teplota venku po západu sluníčka rychle klesá, je potřeba si udělat příjemně teplo a voňavo doma. A jak jinak než dobrým koláčem. Zvláště když máte úžasně sladká jablíčka od babičky ze zahrádky a vlašské oříšky ze zahrádky kamarádky.
Ingredience:
750 gramů na tenké plátky nakrájených jablek
3 vejce od šťastných slepiček
150 gramů celozrnné špaldové mouky
1 balíček vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů)
120 ml rostlinného nebo obyčejného mléka (co kdo může a preferuje)
1 BIO citron – budeme potřebovat nastrouhanou kůru
3 hrsti vlašských oříšků
2 lžičky kvalitní skořice
kokosový olej + hrst kokosu na vysypání formy
Koláč je bez přidaného cukru, ale vzhledem k množství použitých sladkých jablíček je opravdu dostatečně sladký. Tak se nebojte cukr zcela vynechat. Koláč jsem pekla ve skleněné koláčové formě o velikosti 28 cm.
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C. Následně nakrájejte všechna jablka. Osvědčilo se mi krájet na měsíčky – krájela jsem je se slupkou, jen tam, kde byla slupka nehezká jsem jablko oloupala. Zbytek receptu je dál velmi jednoduchý.
Stačí smíchat všechny ingredience v následujícím pořadí: 3 vejce rozmíchat s mlékem, nastrouhat kůru z citronu. Postupně přisypávat špaldovou mouku smíchanou s vinným kamenem. Těsto je dost řídké, ale nebojte se. Tento stav je v pořádku.
Do připraveného těsta zamíchejte většinu jablek (nechejte si 3 hrsti na ozdobení koláče). Připravenou směs nalijte do kokosovým tukem a kokosem vysypané dortové formy. Na takto připravenou koláčovou směs vyskládejte zbytek jablek, hojně posypejte sekanými oříšky a zasypejte skořicí.
Po 30 minutách se z trouby začne linout báječná vůně podzimu a to znamená jediné. Koláč je hotov!