Dýňové muffiny s oříšky
Pomalu začíná podzim. Maliny a borůvky střídají jablka a dýně. Jak rychle to léto uteklo! Pojďme si ty kratší dny a delší večery zpříjemnit něčím moc dobrým. Dýňovými muffiny!
Dýním hokkaido se letos opravdu dařilo. Pečená dýně, polívka či pyré bylo k obědu téměř denně. A tak přišla řada také na sladké recepty.
Podle zvěstí se dýně hokkaido pěstovaly již věky věků na Dálném východě, odkud se postupně přesunuly do Ameriky. Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerální látky – vápník, hořčík a draslík.
Konzumace je vhodná také pro diabetiky, ač je dýně přirozeně sladké chuti, má velmi nízký glykemický index. Opražená semínka dýně dokonce pomáhají s problémy s prostatou.
Ingredience na 12 klasických muffinů.
Ingredince:
80 gramů kokosového tuku
60 g pampeliškového medu
2 lžíce chia semínek + 4 lžíce vody = necháme nabobtnat
250 ml dýňového pyré
130 g špaldové mouky
80 g jemně mletých ovesných vloček
2 lžičky vinného kamene
2 lžičky mleté skořice
nasekané oříšky (například mandle a vlašské ořechy)
Postup:
Úplně prvním krokem je, uvařit si dýňové pyré. Teda já peču dýni. Na 170°C asi 20 minut. Ale můžete uvařit v hrnci s minimem vody. Následně ponorným mixérem rozmixovat.
Nejprve si v míse elektrickými metličkami smíchejte olej s medem. Přidejte gel z chia semínek a dýňové pyré. Jakmile se směs řádně promícha, na řadu přijde místo šlehače vařecha.
Zvlášť v míse smíchejte veškeré suché ingredience a pomalu zapracujte do mokré části. Pokud se vám těsto zdá přílíš řídké, přidejte vločky. Nebo mouku. Nebo také od každého trochu.
Talíř dodala: kakaová Vafle opět děkuji!
Jakmile máte formičky naplněné, hojně posypejte nasekanými oříšky. Já jsem použila zbytek loňských vlašských a mandle.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Před koncem pečení jsem ořechy nechala zhnědnout pod grilem.