Domácí pizza a recept na skvělé sugo
Neděle. Táta v práci. Udělaly jsme si s Neli holčičí den. Ráno jsme se dlouho válely, snídaly kaši na gauči a koukaly na pohádky. Venku pod mrakem, docela zima po minulém horkém týdnu. Neli si naplánovala spoustu aktivit. Četky jsme Dům myšek – o tom bych také ráda napsala článek, momentálně její TOP knížky. Vyráběly jsme obrázek ze třpytek, jezdily na kole a došlo i na hřiště s oblíbeným tobogánem a mražený banán v čokoládě jako dobrota na závěr odpoledne.
K večeři si Neli přála něco speciálního. Po týdnu výletů a volna nás od pondělí čekala zase školka a práce. A vymyslela pizzu. A barevnou. Tak jsem se jala úkolu a musím říct, že se moc povedla. Teda až na připálený okraj, který jsme neuhlídaly.
Je léto, snažila jsem se tedy použít jen lokální ingredience, snad kromě kukuřice z plechovky se mi to povedlo.
Ingredience na těsto:
Těsto jsem hledala dlouho – jiné už nedělám. Přijde mi chutné a není nikterak složité. Již netuším, kde jsem ho tenkrát našla. Trošku jsem si jej upravila a jiné již nedělám.
360 gramů hladké špaldové mouky
1/2 kostky droždí
240 ml teplé vody
1 lžíce sladěnky (nebo třeba medu)
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
Příprava těsta:
V popisu přípravy jsem si poznačila udělat kvásek, vše přidávat postupně. Na tohle však s Neli nikdy není prostor. Proto všechno sypeme a mícháme najednou. A nikdy s tím nebyl jediný problém. Po smíchání ingrediencí zakrývám igelitovou taškou s dírami a nechám kynout asi 45 minut v teple.
Těsto vykynulo krásně. Je léto. Doma máme teplo, kynutí šlo opravdu rychle.
Sugo na pizzu
Sugo pomodoro. To je pro mě základ každé dobré pizzy. Nespokojím se s obyčejným kečupem. A protože jsem měla v plánu na pizzu dávat zeleninu, potřebovala jsem nějakou výraznější chuť, ať není výsledek planý bez chuti.
Ingredience jsem nijak předem nevážila, jen sypala a do mixéru. Tak abych toho měla akorát. Ingredience stačí nasypat do mixéru, chvilku mixovat a skvěle chutnající sugo je na světe. Postačí vám jen pár základních ingrediencí, které v létě nechybí snad v žádné domácnosti.
200 ml domácího kečupu
1 střední cibule
2 stroužky česneku
10 lístků čerstvé bazalky
špetka soli
Co na pizzu?
Na pizzu si můžete dát cokoliv, co máte rádi. Já se snažím ji udělat vždy s nějakou zeleninou, když už pizza, tak aby to bylo aspoň trochu kvalitní jídlo. Předvařila jsem tedy plátky brambor a brokolice. Brambory jsem posypala veganským sýrem Violife.
Nelča prvně protestovala, že brokolice se ji nezdá a jíst to nebude. Ehm, brokolicovou část snědla sama a já ani neochutnala.
Na část jsme použili ještě kukuřici z plechovky a také domácí rajčátka. Chutím a kombinacím se však meze nekladou.
Pečeme v předem vyhřátí troubě na 250°C asi 8 minut. Je to opravdu rychlovka.