Domácí müsli tyčinky
Začala školka a s ní opět chystání svačinek do školky. Chystám Nelči dvě svačinky denně. Většinou to vypadá tak, že jedna je zeleninová + pomazánka, hummus nebo nějaké krekry. A druhá je ovocná – ovoce, které si vybere (snažíme se lokální a sezónní) + hrst oříšků.
Ale co si budeme povídat, občas chce něco speciálního, nějaké „překvapení“. Tento týden jsem se tedy jala úkolu s vervou a vyrobila jsem domácí müsli tyčinky. Nebudu lhát, že jsem se o to pokoušela již dříve a byla z toho spíš granola, ale nyní se povedly a myslím si, že jsou dobré.
Tedy s rovnátky je nepokoušete, ale drobečky, které jsem ochutnala, byly skvělé.
Domácí müsli tyčinky se skvěle hodí také na výlety – nehrozí, že by se po cestě zkazily nebo se s nimi děti přílišně zašpinily.
K receptu mám pár poznámek: příště bych volila větší nádobu na pečení, mám tyčinky zbytečně humpolácké. Ke směsi jsem přidala sušené švestky – upečené mi však přijdou hodně tvrdé, příště dám brusinky nebo rozinky.
Ingredience:
400 gramů vloček (záměrně nepíšu ovesných, namíchala jsem ovesné bez lepku s pohankovými)
1 hrst nasekaných oříšků (použila jsem vlašské)
3 lžíce semínek (použila jsem slunečnicová)
3 lžíce mletého lněného semínka – slouží jako pojivo
2 lžíce strouhaného kokosu
skořice, vanilka, mletý hřebíček – zkrátka koření podle chuti
3 lžíce medu (lze použít také rýžový sirup)
120 gramů kokosového oleje (rozpuštěný)
Postup:
V první řadě si předehřejte troubu na 160°C. Vyložte si formu pečicím papírem a přichystejte si dvě misky. V jedné z misek smíchejte suché ingredience a přidejte koření podle chuti. Já jsem vsadila na oblíbenou skořici.
V druhé misce jsem si ve vodní lázni rozpustila med a smíchala s kokosovým tukem.
Poté stačí všechny ingredience pořádně smíchat a natlačit – opravdu těsně natlačit do pečicí formy. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě asi 50 minut. Zkrátka do zlato-hněda.
Doporučuji po upečení nechat mírně vychladnout a nakrájet. Úplně vychladlé tyčinky se krájet moc nedají a dost se lámou.
Pekla jsem v pekáčku 20 x 20 cm – příště bych volila větší.
Pečete i vy domácí müsli tyčinky? Co do nich dáváte?