Citronová bábovka
Máme Nelču doma, již pár dní. A ještě pár týdnů mít budeme. Karanténu zvládáme překvapivě dobře. Chybí nám jen chodit na hřiště, kde se naše hyperaktivní myš dokáže pořádně vyběhat a vyřádit. Takto jsme odkázání na domácí hodiny jógy, cvičení a běhání po lese.
Nicméně apetit má pořád obrovský. Nechápu. Takže doma jen vaříme, pečeme, chystáme. Ovšem z omezených surovin a toho, co nám na Rohlík.cz nechají. Včera jsem odpoledne upekla bábovku. Citronovou. Ze dvou již mírně scvrklých bio citronů. Je svěží. Vláčná. Zkrátka dokonalý start dlouhého dne. Mimiňák vstává po páté, každý den.
Inspiraci na recept mi poslala kamarádka. Na naše poměry tam bylo hrozně moc cukru a bílá mouka. Trošku jsem tedy recept vylepšila. Vyměnila mouku, ubrala polovinu cukru a myslím, že je skvělá.
Ingredience:
250 gramů mouky (použila jsem 150 gramů celozrnné špaldové a 100 gramů hladké špaldové)
110 gramů kokosového cukru
1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
6 bílků (vyšlehaných na sníh)
2 žloutky do těsta
1 dcl vody
1 dcl oleje (použila jsem slunečnicový)
2 bio citrony použijte šťávu i nastrouhanou kůru
Do originálního receptu patří 4 celá vejce. Žloutky do těsta a bílky vyšlehat na sníh. Já jsem použila co mi přebývalo v lednici.
Postup:
Jako první krok přípravy si zapněte troubu na 180 °C, aby se před pečením pořádně vyhřála.
Rozdělíme si vejce na žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem vyšleháme do pěny a pomalu přiléváme olej a vodu. Do této hotové směsi nastrouhejte kůru z obou citrónů a vmíchejte také citronovou šťávu. Opatrně vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec do směsi opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Bábovku pečeme na 180°C asi 40 minut, ale řiďte se vaši troubou. Přeci jen každá peče trošku jinak.
Upečenou a vychladlou bábovku můžete zaprášit moučkovým cukrem. Nebo stejně jako my sypkým sladovitem. Jak jsem psala v úvodu bábovka je vláčná, osvěžující a hlavně rychlá na přípravu. Věřím, že vám bude chutnat.