Chia pudink s lesním ovocem
Chia semínka jsou vynikající hned z několika důvodů. Jedná se o nejcennější rostlinný zdroj Omega 3 mastných kyselin. Obsahují vysoký podíl vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů.
Chia semínka skvěle váží vodu. Nasají až desetinásobek své váhy. Lidský organismus navíc chia semínka velice dobře tráví a není potřeba je předem rozemlít jako lněná semínka.
Skvěle s nimi tedy v receptech můžeme nahradit vejce. Díky gelové konzistenci, kterou po navázání tekutiny vytvoří s nimi můžeme udělat také skvělý pudink. Přidat je však můžete také do polévek, kaší, smoothie či pečiva.
Ingredience na pudink:
50 gramů chia semínek
600 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové)
rýžový sirup na oslazení
Ingredience na želé z ovoce:
150 gramů lesního ovoce (borůvky, maliny, rybíz)
5 gramů práškového agaru
sladidlo – použila jsem lžící rýžového sirupu
Postup:
Příprava je velmi jednoduchá, kterou větší děti zvládnou samy a menší s vaší pomocí. Chia semínka nasypejte do misky a zalijte rostlinným mlékem. Podle chuti přidejte sladidlo a dobře promíchejte. Teď stačí dát do lednice. Minimálně na 3 hodiny, ještě lépe přes noc.
V mezičase si připravte ovocné želé. Mražené ovoce nasypejte do malého hrnce a s troškou vody rozvařte. Pokud je ovoce hodně kyselé, oslaďte jej podle chuti. Do horké směsi přisypte agar a pořádně rozmíchejte. Nyní směs odstavte z plotny a nechte trošku zhoustnout.
Ovocné želé jsem si rozdělila do třech sklenic a dala do lednice zatuhnout. Po třech hodinách bylo želé tuhé a pudink hotový. Přidala jsem chia pudink do sklenic s již tuhým želé. Takto připravený pudink jsem ozdobila zbytkem želé a sekanými mandlemi.
Takto připravené sklenice jsem přes noc ještě nechala v lednici. A ráno jsme měli skvělou a výživnou snídani.