Celozrnné makové koláčky
Jsou Velikonoce. Všichni pečou mazance, jidáše a beránky. Suchým buchtám se u nás neholduje. Tak jsem přemýšlela, co na ty Velikonoce upéct. A přijala jsem výzvu v podobě kynutých koláčků. Bez živočišných surovin a s minimem sladidla.
S výsledkem jsem spokojená. Těsto chutná dobře, náplně je tak akorát.
Ingredience na těsto:
500 gramů celozrnné špaldové mouky
30 gramů čerstvých kvasnic
3 lžíce kokosového cukru
8 lžic rostlinného oleje (použila jsem kokosový)
3 dcl vlažné vody
špetka soli
Ingredience na makovou náplň:
200 gramů mletého máku
2 lžíce datlového sirupu
rostlinné mléko (použila jsem rýžové)
nastrouhaná kúra ze 2 bio citronů
2 hrsti nesířených rozinek
1 lžíce rumu
Nepovinné ingredience:
neslazená švestková povidla
loupané a půlené mandle na ozdobu
asi lžíce bio Alsanu
Postup:
Z ingrediencí na těsto si připravíme smícháním hladké a nelepivé těsto, které dáme alespoň na hodinu kynout na teplé místo. S těstem se opravdu moc hezky pracuje.
Makovou náplň připravíme jednoduše. Do hrnce nasypeme mák, zalijeme přiměřeným množstvím mléka, přisypeme rozinky, nastrouháme kúru z citronů a dáme vařit. Dokud se tekutina téměř nevypaří. Před koncem vaření přidáme lžíci rumu na ovonění.
Po hodině, kdy nám těsto hezky nakynulo lžící odebíráme přímo z mísy malé bochánky. Tvoříme kuličky, které na plechu vystlaném pečicím papírem zploštíme sklenicí s rovným dnem. Doprostřed dáme máku, co se jen vejde. Na makovou náplň kápneme trošku povidel a ozdobíme mandlemi.
Z této dávky mi vyšlo 24 koláčků. Před vložením do trouby jsem okraje koláčků potřela rozpuštěným Alsanem. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180°C do zhnědnutí okrajů.
Přejeme všem krásné Velikonoce!