Borůvkovo-rybízový koláč s drobenkou

Borůvkovo-rybízový koláč s drobenkou

Včera neděle byla a venku nic moc počasí. Neli vařila ve své kuchyňce a pořád chodila, že chce papat dort. Tak jsme jeden upekly. Není to teda dort, ale ovocný koláč s drobenkou, ale je moc dobrý. Vycházela jsem z několika receptů inspirovaných Kuchařkou ze Svatojánu. Chtěla jsem, aby celý koláč byl z rostlinných surovin, s minimem sladidel a abych použila pouze suroviny, které mám zrovna doma.

Sice jsem v koláči trocha cukru, ale za to ho bez problémů sní také muž. Kyselá letní jablíčka, rybíz a borůvky však chuť celého koláče skvělé vyváží.

Koláč jsem dělala do pekáčku o velikosti 30 x 18 cm, příště bych udělala méně těsta nebo použila větší plech.

Ingredience:

200 gramů hrubé špaldové mouky
150 gramů jemné celozrnné špaldové mouky
2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
100 ml oleje (použila jsem kokosový)
5 menších letních jablíček
3 lžíce třtinového cukru
150 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové)
borůvky, rybíz, maliny, ostružiny – co zrovna máte doma po ruce

4 lžíce jemných ovesných vloček
3 lžíce strouhaného kokosu
2 lžíce sladěnky

DSC_0232

Postup:

Z mouky, kypřícího prášku, oleje, jablek, cukru a rostlinného mléka vytvoříme vláčné těsto, které nalijeme do vymaštěného a strouhaným kokosem vysypaného pekáčku či plechu s vyšším okrajem. Bohatě posypeme drobným ovocem. Já jsem použila mražené borůvky a červený rybíz.

V misce si vytvoříme drobenku. Mleté ovesné vločky, strouhaný kokos a sladěnka. Posypeme koláč a šoupneme do předem vyhřáté trouby na 180°C stupňů.

Odebírejte zdravé recepty do vaší schránky!