Banánový chlebíček bez lepku
Recept na jednoduchý a moc chutná banánový chlebíček již u mě na blogu najdete. Nyní přicházím s další variací, chlebíček je bez lepku a rafinovaného cukru.
Nebudu vás dlouho napínat, původně neměl být bezlepkový, jen člověk míní a dítě mění. Nasypala mi do mísy kukuřičnou polentu a tak vznikla výzva, která je jedlá.
Ingredience:
200 gramů kvalitních vypeckovaných datlí (vyhněte se těm sířeným a nedej bože doslazovaným), lze použít také datlovou pastu
100 ml rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové)
2 banány (pořádně zralé, žádné zelené tvrdé)
150 gramů suché kukuřičné polenty
1/2 balíčku vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
2 bílky (ušlehejte z nich na závěr sníh)
100 gramů vlašských ořechů (nalámejte na menší kousky)
100 gramů brusinek (nedoslazených, nesířených)
Na ozdobení jsem použila hrst sušených banánů (Wolfberry) a hrst půlených vlašských ořechů.
Postup:
Datle je potřeba předem namočit. Nejlépe přes noc. Pokud tento krok zapomenete nebo nestihnete, nezoufejte. Postačí, když dáte vypeckované datle do malého kastrůlku a na 5 minut v trošce vody povaříte. Následně vodu slijte a společně s banány a rostlinným mlékem rozmixujte na kaši.
Do umixované kaše přidejte polentu, vinný kámen, nalámané oříšky a brusinky. Nyní směs pořádně promíchejte a opatrně přidejte sníh vyšlehaný ze dvou bílků.
K pečení využijete formu na biskupský chlebíček. Já osobně ji nevymazávám, ale vystelu pečicím papírem. Celou směs rozetřete do formy. Pekla jsem v předem vyhřáté troubě na 180°C celkem asi 50 minut.
Zhruba v polovině pečení jsem do chlebíčku „zapíchla“ sušené banány a půlky vlašských ořechů. Tyto ingredience k dozdobení jsem úmyslně nedávala již na začátku pečení, aby se v troubě po téměř hodině pečení úplně nespálily.
Upřímně mě překvapilo, jak je chlebíček vláčný. Sladký byl díky datlím a brusinkám dostatečně. Maličko hůř se krájel díky půlkám ořechů a sušeným banánům na povrchu. Příště bych se těsto nebála rozdělit do muffinových formiček.